Witam Wszystkich w Nowym Roku!
Pierwszy wpis i od razu nietypowo, bo... na słono. Chociaż jakby dodać dżem lub miód to temat można podciągnąć do nazwy bloga ;)
Any way... Jestem zachwycona i dumna z siebie, tak bardzo, że muszę się tym z Wami podzielić.
UPIEKŁAM MÓJ PIERWSZY CHLEB NA ZAKWASIE!!! :)
Pod koniec zeszłego roku (całe wieki temu, jakieś 2 tygodnie ;)) pomyślałam sobie, że fajnie by było upiec chleb na zakwasie. Ale kto by się zabierał za coś takiego przed świętami? Bardzo po cichu postanowiłam sobie, że po Nowym Roku spróbuję. I jak to zwykle z postanowieniami bywa, myślałam, że się do tego nie zabiorę :) Tu zaskoczyłam samą siebie, bo pokusa była tak duża, że mi nie przeszło i się do tego zabrałam.
Przewertowałam internet, dowiedziałam się jak zrobić zakwas, a potem chleb, zaopatrzyłam się w produkty i cierpliwość i zabrałam się do dzieła.
A tak to wyglądało:
|
Zakwas żytni po 5 dniach (jak widać pracuje) |
|
Zakwas |
|
Zakwas |
|
Zaczyn na chleb |
|
Zaczyn na chleb |
|
Zaczyn na chleb po kilkunastu godzinach |
|
Gotowe ciasto chlebowe przełożone do foremki (będzie teraz rosło) |
|
Wyraźnie widać ile zajmuje masa w formie |
|
Wyrośnięte ciasto chlebowe po około 3 godzinach (gotowe do pieczenia) |
|
Mój piękny chlebuś żytnio-pszenny na zakwasie żytnim w całej okazałości |
|
Chlebuś |
Teraz czekam, aż zniknie i będę mogła zrobić następny... wtedy okaże się czy było to szczęście początkującego ;)
Jeżeli ktoś ma ochotę zrobić taki chleb polecam wejść na stronę www.przepisnachleb.pl i www.chleb.info.pl, tam znajdziecie przepisy, porady, rozwiązanie problemów itp.
Smacznego :)
W końcu również muszę się zdecydować zrobić swój pierwszy chleb, gdyż zbieram się do niego już od jakiegoś czasu. Myślę, że jeżeli spojrzę na przepisy https://basiazsercem.pl/ to raczej znalezienie dobrego przepisu na taki chleb nie stanowiłoby żadnego problemu. Jak tylko zdobędę zakwas to chyba go upiekę.
OdpowiedzUsuń