Witam Wszystkich w Nowym Roku!
Pierwszy wpis i od razu nietypowo, bo... na słono. Chociaż jakby dodać dżem lub miód to temat można podciągnąć do nazwy bloga ;)
Any way... Jestem zachwycona i dumna z siebie, tak bardzo, że muszę się tym z Wami podzielić.
UPIEKŁAM MÓJ PIERWSZY CHLEB NA ZAKWASIE!!! :)
Pod koniec zeszłego roku (całe wieki temu, jakieś 2 tygodnie ;)) pomyślałam sobie, że fajnie by było upiec chleb na zakwasie. Ale kto by się zabierał za coś takiego przed świętami? Bardzo po cichu postanowiłam sobie, że po Nowym Roku spróbuję. I jak to zwykle z postanowieniami bywa, myślałam, że się do tego nie zabiorę :) Tu zaskoczyłam samą siebie, bo pokusa była tak duża, że mi nie przeszło i się do tego zabrałam.
Przewertowałam internet, dowiedziałam się jak zrobić zakwas, a potem chleb, zaopatrzyłam się w produkty i cierpliwość i zabrałam się do dzieła.
A tak to wyglądało:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2T3AifAPkeObLXDMv9Fli03QtjwBeNNvlfCrZqU3CACegwnCVTTjquRJjU9R_ZSbdhiUh3gzc8edev5eSBcN0Fwa_pmWwifgAQwwlULhqgTaNUlr2zaTiVlft64r5PMMs8lTBL8fwKtY/s1600/CAM01316.jpg) |
Zakwas żytni po 5 dniach (jak widać pracuje) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbS_ERcYxnviIRqDzc2Wlj2zn7Cy8XYWv0xnHOmZLMUbeCOJkm6UbY2XRL95hXSA5shqjxnDG8o0qXqwSwHNuE4vgUyAXweJY1q8Rr1BDLizmPGdrfdcDVsoMIjnkSqStEbRX1A1fvw4Q/s1600/CAM01320.jpg) |
Zakwas |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxjoLaw24j21V1XX7HmiJd91JQIsTBCjMnApwNQhb7Pkc0BX6qXk8IqPFcNjX-o9GlKV2ONb7P5ol6WpOggm0yMIizYlFLERlQPLLIl0c5o4wA6LZ9dqur4r_zLR9uVTwtFOug7dJXJD8/s1600/CAM01321.jpg) |
Zakwas |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwSedFYp1rbbZO8-eyRvE9mnPf0Q1qgZ0fSjiZQXJwd-ZRiBVn7788H0PN7bhKSEmdVrRgg_4VhOkPpdQloy_V4gv-yTnP9nx6yeIM1LZ9bzBvJ5Uuq7GyqNd2gi8pf7a_4SqiB-D8HD0/s1600/CAM01322.jpg) |
Zaczyn na chleb |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTKB2dCyAWKiiVwtfWl_qVY_5aNXrBxHE9mnR8CBAkKgimmm6U_bu6rZ8WpDpUW1ooME8fe-0MX3zF3IhXTxh8fZvgR9gyKYnLXHeqQNZ9Pq9jf8pkfHUl8XyoWnqUkIJdLrulaXD9EW0/s1600/CAM01323.jpg) |
Zaczyn na chleb |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhcYBBAk2MyopGc9xS1E7MYa8HR6tYdbBk8BCXVBCzpBz5PDCJzmqyDcpSfwaUGDOURtnX6pU294z-J0UA9T8cvkbdGZRMQYIc86-pA6oS_RVoN9oPsX39Y17R33Ql79la3OcXfaJ8Alw/s1600/CAM01325.jpg) |
Zaczyn na chleb po kilkunastu godzinach |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzJ7KWFvrVzqpvgoFDSxGE35hrU_4XZiyj1GcIL4rHzBjrcxNxKksWVSoArtfe2FxiKOBokDIsCZuhZfk5DERia1b8rFQhNJW7mkp27bLe7UrZorIy2Agx1194t0NUGYIAwVUviYBnBvM/s1600/CAM01326.jpg) |
Gotowe ciasto chlebowe przełożone do foremki (będzie teraz rosło) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPdCqQiYCJs91-KagAb3TMHuptIugS6-xyS6b-PK3w2XxO_eTHuGfhvuVFHfMfEcpPnovw63O96Fb-oAH6PmpFkkP7Nqw2ax3Xaz8exeDQSdo9XVQ3nZC3HifY5doDp6ZmaZoyBWRn7RA/s1600/CAM01327.jpg) |
Wyraźnie widać ile zajmuje masa w formie |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwIlID9y1KC-pOE_odF6EckEpbQZMFp4tSJgFuEy77SbCw4NYw50YhCbQaWlcrko7Qb97ZyKFjM4rj4mSR5lebPqls0eCBza7i-HSmf3m19GHCJK-JbaISCrd09LIv5qml1NIugopYkIw/s1600/CAM01329.jpg) |
Wyrośnięte ciasto chlebowe po około 3 godzinach (gotowe do pieczenia) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJW4rfE8g83MZOZsx8bew2bUholhGVSn_jYx8MKOM5qEv21Q2HbT0VmCKEIhsmFjkRvNIte7RBnedH-A7VxzkxpLGbETgqLhkZT2QYVPbAU7RaFc45ZeMSexNbxp4_4HSQfvHJmf8XsKE/s1600/CAM01330.jpg) |
Mój piękny chlebuś żytnio-pszenny na zakwasie żytnim w całej okazałości |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUkp94Ycf5mxKUyEm08UrGeujpN_hvlSA57wbBmgzscWPxpycKJS7jXzIBoLgj0DyIuol2UhLHx8k6nURHrG6fGsZiGIUz_kKSO9VyePSv1wekS_TlGV5Ct0OWSDuRDnHW4TMk1NgtPOE/s1600/CAM01332.jpg) |
Chlebuś |
Teraz czekam, aż zniknie i będę mogła zrobić następny... wtedy okaże się czy było to szczęście początkującego ;)
Jeżeli ktoś ma ochotę zrobić taki chleb polecam wejść na stronę www.przepisnachleb.pl i www.chleb.info.pl, tam znajdziecie przepisy, porady, rozwiązanie problemów itp.
Smacznego :)
W końcu również muszę się zdecydować zrobić swój pierwszy chleb, gdyż zbieram się do niego już od jakiegoś czasu. Myślę, że jeżeli spojrzę na przepisy https://basiazsercem.pl/ to raczej znalezienie dobrego przepisu na taki chleb nie stanowiłoby żadnego problemu. Jak tylko zdobędę zakwas to chyba go upiekę.
OdpowiedzUsuń