Uwielbiam oglądać tutoriale, jestem wzrokowcem i bardzo dużo uczę się ze zdjęć lub filmów. Ale odkryłam, że uwielbiam tworzyć tutoriale :) Często szukam podpowiedzi w internecie, ale niestety często nie ma wiadomości w języku polskim. Dlatego postanowiłam przedstawić niektóre zagadnienia, które mnie interesowały i musiałam ich szukać w różnych źródłach.
Dziś na tapetę wzięłam lukier królewski (royal icing) z wykorzystaniem proszku bezowego.
Potrzebne nam będą:
- proszek bezowy (3 łyżki)
- gorąca woda (10 łyżek)
- cukier puder (400g)
- aromat cytrynowy (kilka kropli)
- miska
- mikser z końcówka ucierającą oraz ubijającą
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_DKNpgsD_8aS6TdjZIPSBRcov5xqXfA8GZ4cI-bPcGIVpf8t1i8uCI_3XJmuN9gDESMSX8y_dn4azo7F1mEepgfK_AqpYVLLZXo5vkHUbtGUKNNhPPeGWgh4lrFIVgRNfYH9A3ybb1-I/s1600/zdj%25C4%2599cie+%25287%2529.JPG) |
Niezbędne produkty |
Do miski wsypujemy 3 łyżki proszku bezowego i 6 łyżek gorącej wody, należy je dokładnie rozetrzeć za pomocą miksera z końcówką ucierającą, żeby uniknąć grudek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZLEBTYN0ABGVc01Ke-_GGsv9uvWw46IG58HvUUzUPcyqqqwtUE-hR3rs9m05PZTAuve4UlHw0sxTmB0e4WAKmObVlQ3t8ZFsF-sacmokycBKjvyZpHXHEGpQXM83pBb0-MFpX16w52aY/s1600/zdj%25C4%2599cie+%25281%2529.JPG) |
Proszek bezowy + woda |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYjtlULbVYK8Ec5ln5Q513K-kx5JnupqCIQ0YEuXA0XwciThQFWzX0y0dPQGwFV7iSmsdnWwZ_u1j61s4BxeR7piB6dYW9Tpa4Ze4pTvCMxQ0hQg-k-Lhjna5YfknihzXZZfnixHMWdVg/s1600/zdj%25C4%2599cie+%25289%2529.JPG) |
Roztarta masa bez grudek |
Do roztartej masy wsypujemy cukier puder i zaczynamy miksować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-LwNag8Tmz_-h5SYleI5_IIb4lOes9_xifRpQqLoTlaDkdErw_p2wcp8l7xTr7lEB5VUibj8pL5w3bQSCL2hTpiylprbdDjBVpS2-8Ate_ffMCNym0wUpPOW_IJwaqlatPy_fTKVt6lw/s1600/zdj%25C4%2599cie+%25283%2529.JPG) |
Dodajemy cukier puder |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLBAWzxmpdJ4-Y36zplFmVqXSwTWSD49gypj9hyC4YYOAA-DGnYxm_uhPZMznxf0YNc1Yu8JCVA7zw0I4chr4HIE_AVx3Mmx291SL9-jD0JNyisYtpvHHU8ZCmxN9UGlZHKoSHrYmi92A/s1600/zdj%25C4%2599cie+%252810%2529.JPG) |
Miksujemy |
Masa zrobi się gęsta, więc należy wlać jeszcze 4 łyżki gorącej wody i aromat cytrynowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN8tZZoW1DO13n-K3NivffQ0_js0gKJaUjazljIt3s6yDqTLaEpK7N_IXGOXJLbUm0Tb5Oab3en5vkzqFP_K4G3bXoByV_sfgUwAxcVD24DIq6_hDs4uhXbshCoXEcGAki8PUfIyjXysM/s1600/zdj%C4%99cie+(4).JPG) |
Dodajemy wodę i aromat
|
Kiedy nasz lukier będzie gładki, przekładamy go do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pokrywką. Wstawiamy do lodówki i możemy z niego skorzystać w każdej chwili i dekorować ciasteczka lub pierniki. Ale o tym następnym razem ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCAYd3OPfJt4-Qhij-5kzFgCL7OhOhFcU4MV3kkd6avQeJTs-f0q8q1nxUtuSq27kSlrjLt48MafF__RWqfQHckx21GvPPzmaVTRJlE4hlpxQWPAwOF57JCUX7xf67TJU62vs3qe-moUw/s1600/zdj%C4%99cie+(5).JPG) |
Gotowy lukier królewski |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij8X0Sv_iCJMkJhok3I3tKw1NBYBWnzzRVyq6erCBxZnIJrCqBYMRaNSGnFunSKFqNOhxqgZQ9hb6GHUb5vgn2q_YrXjBxSBGOGvQ9_i4i4c1wf-92ohglV0CrGudUcgPxywnwml7q5jU/s1600/zdj%C4%99cie+(11).JPG) |
Przekładamy do miseczki |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt5z9NhpTal4sKCFgUiTApG69Ee0K8IhNA8DTsFRI8HQtmwxK_mrdcIOXucONgGcFcevFelve7LTCIAWgRUlizWaYpZrIYwI8XMJ7Qz1SyoHhJMhTBgpH0QDPffLJfQM4wnz1fgQ2Vatk/s1600/zdj%C4%99cie+(12).JPG) |
Przykrywamy folią spożywczą |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpXgb0Ymk_FQ9beYb-7UCc-dDUA6ygJetPwIgi_7QLxhIguqM8siTVp9GkTP2rOBIM6W3VCdjdQu6Ko2KLrk9mo-XlAIgU3LxNjEkJx7l9bXm5LyDSTUINUdj_bHyMIfOn-QFgLi-OnH8/s1600/zdj%C4%99cie+(6).JPG) |
Szczelnie zamykamy, żeby nie dostało się powietrze i lukier nie zrobił się suchy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz