Uwielbiam oglądać tutoriale, jestem wzrokowcem i bardzo dużo uczę się ze zdjęć lub filmów. Ale odkryłam, że uwielbiam tworzyć tutoriale :) Często szukam podpowiedzi w internecie, ale niestety często nie ma wiadomości w języku polskim. Dlatego postanowiłam przedstawić niektóre zagadnienia, które mnie interesowały i musiałam ich szukać w różnych źródłach.
Dziś na tapetę wzięłam lukier królewski (royal icing) z wykorzystaniem proszku bezowego.
Potrzebne nam będą:
- proszek bezowy (3 łyżki)
- gorąca woda (10 łyżek)
- cukier puder (400g)
- aromat cytrynowy (kilka kropli)
- miska
- mikser z końcówka ucierającą oraz ubijającą
|
Niezbędne produkty |
Do miski wsypujemy 3 łyżki proszku bezowego i 6 łyżek gorącej wody, należy je dokładnie rozetrzeć za pomocą miksera z końcówką ucierającą, żeby uniknąć grudek.
|
Proszek bezowy + woda |
|
Roztarta masa bez grudek |
Do roztartej masy wsypujemy cukier puder i zaczynamy miksować.
|
Dodajemy cukier puder |
|
Miksujemy |
Masa zrobi się gęsta, więc należy wlać jeszcze 4 łyżki gorącej wody i aromat cytrynowy.
|
Dodajemy wodę i aromat
|
Kiedy nasz lukier będzie gładki, przekładamy go do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pokrywką. Wstawiamy do lodówki i możemy z niego skorzystać w każdej chwili i dekorować ciasteczka lub pierniki. Ale o tym następnym razem ;)
|
Gotowy lukier królewski |
|
Przekładamy do miseczki |
|
Przykrywamy folią spożywczą |
|
Szczelnie zamykamy, żeby nie dostało się powietrze i lukier nie zrobił się suchy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz