Babeczki waniliowe z czekoladowym ganache, lukrem i posypką |
Składniki (12 babeczek):
125g miękkiego masła
125g drobnego cukru
2 duże jaka
125g mąki pszennej ze środkiem spulchniającym *
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki mleka
Rozgrzej piekarnik do 180st. Utrzyj masło z cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie wbijaj po jednym jajku, za każdym razem dodając łyżkę mąki i mieszając. Wmieszaj resztę mąki, a kiedy wszystko się połączy dolej mleko i wymieszaj. Przygotuj formę do babeczek i napełnij papilotki. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut.
* W WB można od razu kupić mąkę pszenną ze środkiem spulchniającym, w Polsce trzeba samemu dodać proszku do pieczenia. Już przy okazji robienia innego ciasta sprawdziłam proporcję na szklankę mąki i teraz w zależności od przepisu przeliczam to.
1 szklanka mąki (150g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Nigella proponuje podanie tych babeczek z lukrem królewskim... Nigdy takich nie jadłam, więc stwierdziłam, że to bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza, że mogłam zaangażować do dekorowania mojego synka :) Przy okazji zużyłam kuszący w lodówce ganache. Posmarowałam kremem czekoladowym babeczki, a na krem nałożyłam lukier. A moje dziecko dokończyło dzieła :)
Wyszły obłędne, mięciutkie w środku, słodkie i chrupiące na wierzchu.
Polecam kiedy najdzie Was ogromna ochota na Coś Słodkiego ;)
Najładniejsza jest dekoracja :)To pisałam ja czyli MF.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWszystko co słodkie to ja mogę zjadać na ilość i nie widzę w tym nic złego :) Dlatego bardzo chętnie robię przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie jest cała masa porad odnośnie ciast i deserów z wykorzystaniem mąki. Każda chwila jest dobra na to, aby zjeść jakieś pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń