wtorek, 19 marca 2013

Czekoladowy tort duch

Dziś podam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które wykorzystuję do większości moich tortów z czekoladą. Przepis pochodzi z książki pt.: "Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza".

1,75szkl przesianej maki pszennej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (podobno sól wydobywa słodycz w cieście, ale ja daję mniej, bo nie lubię posmaku soli w cieście)
1,5szkl cukru
110g gorzkiej czekolady
1szkl mleka 
200g masła
3 duże jajka
aromat waniliowy 

Roztopić w rondelku masło, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlać przestudzoną czekoladę, masło oraz mleko. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, a następnie miksować przez 1 minutę.
Jajka wbić do małej miseczki, dodać aromat waniliowy i lekko roztrzepać widelcem. Wlać do ciasta i miksować przez 3 minuty. Wlać do formy (o średnicy 23cm) i piec około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180st.

Osobiście bardzo lubię tą wersję z gorzką czekoladą, ale można robić różne wariacje na ten temat :) Np. zamiast gorzkiej czekolady dać czekoladę białą, taki tort zrobiłam dla kuzynki i była zachwycona :) Można również do ciasta dodać pokrojoną czekola, hmmmm...

Ciasto czekoladowe z białą czekoladą

Ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą
 Smacznego
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz